croquiswwwAloin hiljattain piirtää alastonmalleja, jotka vaihtavat asentoaan muutaman minuutin välein. Lajin nimi on croquis, mikä tulee ranskan kielen sanasta ”luonnos”.

Löysin loistavan paikan. Hinta on nimellinen, vuoden jokaisena viikkona on tunti, eikä mitään rekisteröitymistä tarvita. Facebook-sivuilla järjestäjä ilmoittaa, että ”teidän ei tarvitse varmistaa, että onko tänään tuntia, koska vastaus on ”kyllä.” Lakatkaa myös kyselemästä, että kuka on tänään mallina. Jos tahdotte piirtää, niin tulkaa.” Me emme lörpöttele. Me emme hengaile. Me piirrämme.

Olen huomannut, että kuten muissakin taiteissa, ensimmäiset luonnokset ovat aina surkeita. Ne ovatkin vasta lämmittelyä. Hiljalleen piirrokset paranevat, kunnes tunnin loppupuolella syntyvät parhaat työt. Croquis on myös loistava meditaatiomuoto. On malli, kynä ja sinä, eikä muulle ole aikaa. Se on hyvin intensiivistä, hyvin zeniä.

Piirtääkseen mallista täytyy koskettaa katseellaan. Tavoitteena ei ole valokuvan tarkkuus, vaan mallin olemuksen vangitseminen, mikä vaihtuu ihmisestä toiseen.

Piirrän tabletilla ja stylus-kynällä, jolloin viivani on vähemmän tarkka, mutta voin vapaasti pyyhkiä ja käyttää varjostuksia. Näistä kuvista olen poistanut jälkikäteen joitain viivoja, mutta lisännyt ainoastaan nimikirjoitukseni.

Sarjakuvakeskus Croquis -näyttely Kallion kirjastossa 1.-17.12.2014, osoitteessa Viides linja 11, Helsinki. Vapaa pääsy. Tervetuloa!